Många upplever inte att deras verksamhet får ut tillräckligt av digitalisering. Projekt-vinsten är ofta lägre än önskad på grund av val av teknologi, typ av organisation osv. De flesta välfärdsteknologier har gemensamt att det krävs tid för att se vinsterna. Det kan vara omotiverade för en projektansvarig eller ledare som arbetar med implementering – också inom omsorgssektorn: ”Bra jobbat! Du kan nu se vinsterna om 9-12 månader”.
Istället för att se införandet som ett projekt med ett start- och slutdatum, så är det viktigt att jämföra rätt data både före och efter införandet och bestämma vilken data man skall mäta och vilka mål man vill uppnå. Detta är en förutsättning för att se om man lyckats med de resultat man önskade uppnå.
Medarbetarna går från att göra en sak till en annan. Därför är det viktigt att:
Chefens primära fokus ligger ofta på förändringsledning under en begränsad period Men fungerar det när förändringen är permanent? Fokus bör istället läggas på förankringsledning, med målet att säkra en riktigt bra implementering av teknologi i vardagen- också efter projektperioden. Kort sagt är implementeringen en kontinuerlig process, som utvecklas i takt med att arbetsgången utvecklar sig med ny teknologi. Det krävs hela tiden justering och klara prioriteringar.
Det kan vara bra med timeouts, med syfte att skapa en gemensam uppföljning på både teknologi och organisation. Genom att ge medarbetarna tid att tänka över och reflektera över deras vardag, så kan man undvika missförstånd och misstag. Dessutom arbetar förankringsledning med en ”nerifrån och upp” approach, då den tar utgångspunkt i medarbetarnas vardag och upplevelse av teknologin. Det hjälper till med att medarbetarna blir en del av implementeringsprocessen.
Ledare och medarbetare ska ha tid till att ta ansvaret till sig. Det handlar om att skapa ett gemensamt mindset, som slutändan kommer att visa på vinsten av digitaliseringen.
I en vardag där tiden är knapp är teknologin till för att skapa effektivitet och kvalitet i insatsen. I detta sammanhang kan det vara svårt att ta sig tid till att förstå hur välfärdsteknologi kan hjälpa till. De önskade vinsterna måste kontinuerligt återspegla organisationen – särskilt medarbetarnas osäkerhet omkring digitalisering. Därför är det viktigt att alla redskapen synliggörs som en del i vardagen och för att detta ska lyckas krävs en motsvarande fokuserad, strukturerad och långsiktig insats.
Med strukturerade och planerade timeouts kan varje medarbetare använda sin erfarenhet till kunskapsdelning till de andra medarbetare. Så att alla kan utveckla sin användning av de viktigaste uppgifterna i de tekniklösningar verksamheten använder.
Det fungerar inte att se implementering isolerat från den dagliga driften. Följande övervägningar kan vara av fördel i införandet av nya välfärdslösningar:
Det finns helt säkert flera tips tillgängliga när det gäller att skapa de nödvändiga strukturerna för att se till så att implementeringen förankras som en del av de anställdas vardag. Målet av teknologin är dock inte förändrad – det blir ett värde satt som en del av vardagen för verksamheten.